Mulle meeldib kokata

01/20/2023

Kes teie peres süüa teeb? Meil on sellega nii ja naa. Kui olen kodus, teen enamasti ise süüa. Minu äraolekul saavad teised muidugi hakkama. Mulle meeldib kokata.

Mõned peavad mind gurmaaniks, ise ma nii ei arva. Ma lihtsalt armastan väga head toitu. Oliivid, sink, punane vein ja juustud. Eriti juustud, see on minu nõrkus - mida vanemad ja vängemad, seda parem. Itaalia supermaketist võtaksin hea meelega pool kaupa kaasa. Ehtsat gruusia kööki naudiksin päevade kaupa. Heast aasia toidust ma ei räägigi.

Kodustes tingimustes pole kõiki neid hõrgutisi muidugi käepärast. Seepärast tulebki ise leiutada. Kellelgi peres tekib millegi järele isu, kui viitsimist on, võtan asja ette. Kõik päevad pole muidugi pidupäevad. Enamasti sööme ikka tavalist eesti toitu.

Nädalavahetusel teen pannkooke või Norra stiilis pehmeid vahvleid moosi, hapukoore ja Gudbrandsdaleni juustuga. Viimase hankimiseks tuleb külastada kindlaid poode. Mõnikord küpsetan saiakesi, kringlit või teen lihtsamat sorti koogi. Olen teinud pizzat, sushit, hinkaalisid, ravioolisid, pastat, suvel šašlõkki. Minu lemmik on ka kodune jäätis.

Miks ma kokkamist ja head toitu armastan? Ilmselt peitub vastus lapsepõlve tagasihoidlikes oludes ja soovis enda menüüd põnevamaks muuta. Kust sa ikka saad, kui ise ei tee?


Tekst: Olev Mihkelmaa